Sansui og Nikko

På denne side finder du lidt information omkring min services på klassiske Sansui og Nikko produkter

Om Sansui


Sansui AU-999 Integreret forstærker

De ældre japanske Sansui produkter produceret frem til ca. 1980, er kendt for deres utrolige og lidt rør-agtige vellyd. Dette skyldes måske, at Sansui oprindeligt var et firma specialiseret i produktion af transformatorer – hvilket tydelig ses og mærkes vægtmæssigt på de overdimensionerede transformatorer og strømforsyninger i disse tidligere forstærker modeller. Jeg er selv den lykkelige ejer af flere af de smukke Sansui AU-999 integrerede forstærkere, som jeg nyder lyden og synet af hver dag.

Sansui AU-999 oppefra før renovering

Sansui AU-999 oppefra før renovering

Sansui AU-999 oppefra efter renovering Sansui AU-999 nedefra efter renovering
Sansui AU-999 oppefra efter renovering Sansui AU-999 nedefra efter renovering

Flere og flere værdsætter nu lyden og kvaliteten af disse fantastiske ældre forstærkere, og prisen på en velfungerende og velholdt enhed går kun én vej – op! AU-serien blev i 1980’erne fulgt op af AU-D og AU-X (alpha) modellerne, der skulle få Sansui ud på et bredere marked, og prismæssigt tage kampen op mod konkurrenterne.

Heldigvis er de ældre modeller fra før ca. 1980 forsynet med højkvalitets komponenter, der ikke var almindelig brugt i andre mærker. Dette betyder ekstrem lang levetid for kontakter, potentiometre og kondensatorer. Min egen lange erfaring viser, at f.eks. op til 90% af småsignal elektrolyt kondensatorerne – selv her 45-60 år efter, stadig ligger indenfor de oprindelige specifikationer. Dog vil man opleve at især nogle få af de ældre bipolare elektrolyt kondensatorer kan være blevet godt “trætte” med alderen. Det er derfor normalt kun de større elektrolyt kondensatorer i strømforsyningen samt i højttalerudgangen (på modeller med disse), der kan behøve en udskiftning. Men dette kan måles, og det er derfor en god ide at få det tjekket, så du opnår den optimale lydkvalitet.

Jeg tilbyder alt fra et alm. service tjek til total renoveringer af ældre Sansui AU-, BA- og CA- serie forforstærkere, effektforstærkere og integrerede forstærkere (se listen længere nede)!

Ønsker du selv at give dig i kast med en udskiftning, finder du diagrammer og service manualer på de to mest populære ældre Sansui modeller nedenfor:
Sansui AU-555A Diagram
Sansui AU-555A Service Manual
Sansui AU-999 Diagram 1
Sansui AU-999 Diagram 2
Sansui AU-999 Service Manual

Bemærk!
Husk altid at kontrollere kredsløb og komponentværdier med den enhed du arbejder på.

I disse gode gamle dage var det meget normalt at producenterne løbende implementerede mindre forbedringer i såvel komponentværdier som kredsløb – uden at dette altid afspejlede sig i diagrammer og servicemanualer!
Kredsløb og komponentværdier kan derfor afvige fra hvad der fremgår af diagrammer og servicemanualer.

Nedenfor desuden et link til nogle af mine andre Sansui diagrammer og service manualer, hvis du har en anden model:
https://audiocircuit.dk/sansui/

Tjek også mine små adapter print til konvertering af de nye “Snap-In” type kondensatorer til de ældre med loddeflig (Solder lug typen).
Du finder en beskrivelse her

Liste over ikoniske Sansui modeller fra før 1980:
AU-222, AU-333, AU-555, AU-555A, AU-666, AU-777, AU-777D, AU-888, AU-999, AU-2200, AU-3300, AU-3900, AU-4400, AU-4900, AU-5500, AU-5900, AU-6500, AU-6600, AU-6900, AU-7500, AU-7700, AU-7900, AU-8500, AU-9500, BA-60, BA-90, BA-100, BA-150, BA-1000, BA-2000, BA-5000, CA-2000 og CA-3000

Audiokarma.org modifikationer og opgraderinger på Sansui AU-999
På Sansui AU-999 kan jeg tilbyde de meget omtalte kevzep (audiokarma.org) modificeringer af indgangstrinnet og basfilteret, der virkelig giver liv til denne i forvejen fantastiske forstærker.
Bemærk at jeg som standard benytter kvalitets 1/2W Carbon/kulfiber modstande, som allerede benyttes i forstærkeren.

Ligeledes tilbydes transistor renovering som anbefalet af Thaiberra & GeoKost på audiokarma.org, hvis du ønsker at gå hele vejen.


Om Nikko

De fleste kender Nikko som et hæderkronet mærke forhandlet af (desværre) hedengangne Audioscan. Nikko var kendt for deres yderst gode kvalitet til prisen. Især deres receiver serie 3035, 5055, 7075, 8085 og 9095 samt forstærkerserien Alpha (effekt) og Beta (for-) blev meget populære.

Nikko 8085 Receiver

Det stilrene design på receiverne 7075 og 8085 skilte sig ud fra mængden med bl.a. sin flotte blå skala og det orange indikatorlys. Og disse er da også af en hel del anmeldere blevet kåret til de smukkeste receivere produceret nogensinde – uanset mærke. Man forstår godt hvorfor…. Og havde jeg plads, så stod der også en 7075 eller 8085 tændt til skue på hylden der hjemme.

Det lå ikke i kortene at Japanske Nikko (der på tidspunktet producerede elektriske komponenter) skulle producere audio udstyr. Det var først da en audiofil svigersøn blev ansat i firmaet, at udviklingen begyndte. De tidlige Nikko produkter (fra 1970’erne og 80’erne) er kendetegnet ved en utrolig høj kvalitet og holdbarhed. Kabinettet var kraftigere og forpladerne en ½ gange tykkere end på f.eks. Marantz, Pioneer og Technics. Samtidig lå kvaliteten af kredsløbene samt holdbarheden på produkterne langt over, hvad de dyrere konkurrenter tilbød.

I et senere forsøg på at øge indtjeningen og følge trop med de mere vestlige orienterede konkurrenter, forsøgte Nikko at skabe en overgang til mere vestlige produktionsmetoder. Dette fejlede dog, da medarbejderne nægtede. Nikko måtte derfor af økonomiske årsager trække sig fra Audio området.

Nikko blev i deres begyndelse hurtig kendt som “Big value for the money” i flere lande, inkl. Danmark og USA, og mange af de tidlige receivere og forstærkere lever stadig rundt om i stuerne og lytterummene. Disse tidlige modeller er absolut bevaringsværdige, og fortjener at blive vedligeholdt til glæde og fryd for eftertiden. Oftest kræver disse kun en rensning af kontakter og potentiometre, samt en udskiftning af nogle kritiske elektrolyt kondensatorer – specielt i strømforsyningen.


Nikko Alpha II Power Amp

Nikko Alpha II indmad

Jeg tilbyder alt fra et alm. service tjek til total renoveringer af disse ældre Nikko forstærkere og receivere.

Ønsker du selv at give dig i kast med en renovering, finder du et link til nogle af mine Nikko diagrammer og service manualer nedenfor:
https://audiocircuit.dk/nikko/

Bemærk!
Husk altid at kontrollere kredsløb og komponentværdier med den enhed du arbejder på.

I disse gode gamle dage var det meget normalt at producenterne løbende implementerede mindre forbedringer i såvel komponentværdier som kredsløb – uden at dette altid afspejlede sig i diagrammer og servicemanualer!
Kredsløb og komponentværdier kan derfor afvige fra hvad der fremgår af diagrammer og servicemanualer.


Udskiftning af elektrolyt kondensator?

Elektrolyt kondensatorer udtørrer med tiden, og efter 10-15 år kan en del af dem være så dårlige, at de ikke længere overholder de oprindelige specifikationer. Dette kan have stor indflydelse på lyden – som f.eks. upræcis/slap basgengivelse, uklar mellemtone samt en dæmpet/dårlig diskant performance.

Udskiftning og upgrades
Ved udskiftning erstattes de gamle elektrolyt kondensatorer med nye high-end Nichicon eller Kemet Audio Grade samt ELNA eller Vishay/BC High Performance kondensatorer, hvor dette er muligt. Ønsker du at der benyttes andre fabrikater eller typer, er dette selvfølgeligt også muligt.

Ved upgrades udskiftes samtidig til større og bedre kondensatorer, hvor dette giver mening – f.eks. i strømforsyningen, så du opnår en endnu mere præcis og fast bas. Samtidig udskiftes ensretteren i strømforsyningen til en kraftigere slags af Schottky typen, så støjen på forsyningsspændingen minimeres.

Elektrolyt kondensatorer har gennemgået en stor udvikling over tid, og det kan derfor være svært at finde erstatninger i dag, der fysisk passer i forstærkeren. De oprindelige elektrolyt kondensatorer er store i størrelsen og de største (normalt brugt i strømforsyningen) er forsynet med loddeflige for direkte ledningsmontering. Disse er meget svære at skaffe som nye i dag, da de fleste er af typen “Snap-In”, hvilket giver et stærkt begrænset udvalg, der er egnet til især audiobrug.

For at kompensere for dette, har jeg lavet og fået produceret nogle små adapter print, der gør det muligt at vælge blandt mange flere moderne kondensator typer, således at jeg kan udvælge netop den bedste kondensator til netop din forstærker. Passer til kondensatorer med dia. 20-30mm samt 30-40mm


d25                           d35

Læs mere om de små adapter print her, som selvfølgelig kan bruges til alle forstærkere – uanset mærke, og køb dem evt. til dit eget projekt.